נשמח לשוחח אתכם בכל נושא

ביטוח דירה שכורה: על מי מוטלת האחריות, ולמה חשוב לשים לב?

שוכרים או משכירים דירה? אל תחתמו על חוזה לפני שהבנתם לעומק אילו ביטוחים צריך לרכוש, ועל מי מוטלת האחריות החוזית לרכוש אותם

בלי ספאם. בלי שיחות. רק מידע מעניין וחשוב.

אפשר לסמוך על אינשולנד!

אינשולנד יוצר שיתופי פעולה עם חלק מהחברות שאותן אנחנו מסקרים. אבל – התוכן שלנו נכתב ונערך על ידי צוות עצמאי וחסר פניות של כותבים ובעלי תפקידים. ניתן לקרוא את תנאי השימוש באתר, כדי להבין את מתודולוגיית איסוף הנתונים שלנו. כתבנו משהו שגוי? נשמח לשמוע! שלחו לנו מייל ל: [email protected]

Picture of <span>נכתב על ידי </span>דניאל איסלר

נכתב על ידי דניאל איסלר

רוצה עוד מידע בנושא ביטוח דירה שכורה: על מי מוטלת האחריות, ולמה חשוב לשים לב?? מלא/י את הטופס ונציג יחזור אליך:

"לפני שאתם חותמים על חוזה להשכרת דירה, ודאו שכל הצדדים מבינים על מי מוטלת האחריות לרכישת הביטוחים השונים"

בשנים האחרונות היינו עדים בישראל ליותר ויותר אירועים אקלימיים קיצוניים: סופות חזקות, שיטפונות, שריפות ורעידות אדמה. ביטוח דירה ומבנה מספקים כיסוי לנזק לרכוש שנגרם כתוצאה מאסונות טבע שעלולים לגרום לנזק חמור לבית או לבניין שלנו, וגוררים תיקונים יקרים או אפילו מביאים להרס מוחלט. ללא ביטוח, נצטרך לשאת בעלויות אלה מכיסינו, מה שעלול להיות בלתי אפשרי כלכלית, שכן בית הוא נכס יקר מאוד. 

כשאדם הוא העל הנכס וגם מתגורר בו, מן הסתם כל הביטוחים יירכשו על ידו: ביטוח מבנה, ביטוח תכולת דירה וכן ביטוח דירה למשכנתא, למשל. אבל מי יבטח את הבית ואת תכולתו במקרה שבדירה לא מתגורר בעל הנכס, אלא שוכר?

כשאנחנו שוכרים דירה, חשוב לקחת בחשבון את התרחישים והסיכונים שעשויים להיות קשורים למקרי חירום או תקריות לא צפויות שעשויות לגרום לנזקים בדירה שלנו. ביטוח דירה שכורה הוא כלי חשוב שמבטיח שבמקרה של אירוע לא רצוי כגון שריפה, גניבה או נזק ממים, ניתן יהיה לקבל פיצוי או סיוע כלכלי מהביטוח.

פעמים רבות שוכרי דירות לא יודעים על מי מוטלת האחריות לבטח את הבית שבו הם מתגוררים – עליהם, או על בעל הנכס? התשובה אינה אחידה לכל המקרים, וייתכנו חוזי שכירות שונים שיציינו רמות אחריות שונות. גם הפוליסות עצמן אינן אחידות, כשבחלק מהן יוטלו רכיבי אחריות מסוימים על השוכר, ובחלק תשמור חברת הביטוח את הזכות לתבוע נזקים הן מהשוכר והן מהמשכיר. 

לכן בכתבה זו נעשה סדר – אילו ביטוחים צריכים להירכש, על ידי מי, מה הם מכסים וכיצד קובעים על מי מוטלת האחריות? כך מבטחים דירה שכורה. 

מי מבטח מה? 

ביטוח דירה מורכב למעשה משני ביטוחים נפרדים: ביטוח מבנה, וביטוח תכול הדירה. 

ביטוח מבנה נועד לכיסוי הוצאות במצב שחלילה פגעי הזמן, פגעי מזג אוויר ואפילו אירועי קיצון כמו רעידת אדמה או שריפה גורמים נזק גדול למבנה. הפוליסה תכסה את המבנה וכל הנספחים למבנה – צנרת, מרפסות, ומערכות מיזוג אוויר וחימום.

ביטוח תכולה לדירה יכסה באופן פוטנציאלי את הרכוש יקר הערך שנמצא בתוך הבית. הפוליסה תכסה אובדן או הרס של חפצים יקרי ערך כמו תכשיטים, מכשירי חשמל, יצירות אומנות ועוד. כחלק מתהליך הביטוח, חברת הביטוח תשלח ברוב המקרים שמאי רכוש, שיעריך את שווי החפצים וכך ייקבע מחיר הפוליסה. 

ברבים מן המקרים, בעל הנכס כבר מחזיק בפוליסת ביטוח מבנה, או שירכוש אחת עם תחילת החוזה; ופעמים רבות על השוכר מוטלת האחריות לרכוש ביטוח לתכולת הדירה. ההיגיון ברור – נזק למבנה יפגע בכיסו של בעל הבית, ונזק לתכולת הדירה יפגע בכיסו של הדייר. למעשה, בסעיף 25ט לחוק השכירות והשאילה (תשל"א-1971), נאסר על בעל נכס לחייב את הדייר לשלם על ביטוח המבנה לדירה – אלא אם הדבר הוסכם בחוזה חתום. 

מבנה החוזה חשוב

ואולם, כל חוזה שכירות הוא אחר, ובעלי בתים יכולים לדרוש מהשוכרים לשלם את ביטוח המבנה. כך או אחרת, ביטוח שלם של הבית הוא אינטרס של הדייר, שלא ירצה להיות חשוף לתביעות נזיקין מצד בעל הבית במצב של נזק נגרם באשמת הדייר. מקרים נפוצים של נזק שנגרם באשמתו של הדייר כוללים שריפה עקב תקלה בתנור חימום, עישון, והתלקחות של סוללות שונות; הצפות שנגרמות שלא עקב בלאי; פיצוץ בדוד המים; נזקים שנגרמים לקירות ולרצפה; ועוד. 

מהו שיבוב? מושג שחשוב להכיר בהקשר של ביטוח דירה שכורה הוא "שיבוב". זהו מנגנון שנכלל בחוזים שעובד כך – אם חברת הביטוח שילמה פיצויים למבוטח, זכות השיבוב מאפשרת לה להשתמש בזכויות המשפטיות של אותו מבוטח – כלומר, לתבוע את מי שגרם לנזק שהפעיל את הפוליסה. במקרה של דירה שכורה כשהדייר גורם לנזק וחברת הביטוח מפצה את בעל הבית, השיבוב יאפשר לה לתבוע את הדייר על הנזק שנגרם. 

לכן חשוב לשים לב שבעל הבית שרוכש ביטוח מבנה לדירה, צריך להוסיף את שמם של הדיירים לפוליסה, או שבחוזה מצוין ויתור על זכות השיבוב. זאת במטרה להגן על השוכר מפני תביעות בסכומים גדולים. כמובן שבמצב שבו ביטוח הדירה נרכש על ידי השוכר, הבעיה לא קיימת. 

לסיכום

ביטוח דירה שכורה הוא כלי חשוב ומועיל שיכול לספק סיכון נמוך יותר ולתת שקט נפשי לשוכר ולמשכיר בתקופת השכירות. ישנן חברות ביטוח שמציעות פוליסות ביטוח דירה שמורכבות במיוחד למצבים שבהם הדירה מושכרת. אלה יכללו פעמים רבות ביטוח מבנה ותכולה, יכללו את הן את שמות בעלי הנכס והן את שמות השוכרים, וגם יוספו להן רכיבים כמו ביטוח אובדן שכר דירה וביטוח צד ג'. לפני שאתם חותמים על חוזה להשכרת דירה, ודאו שכל הצדדים מבינים על מי מוטלת האחריות לרכישת הביטוחים השונים. 

תפריט נגישות

יצירת קשר

רוצה עוד מידע בנושא?

מלא/י את הטופס ונציג יחזור אליך:

*המידע יועבר לאיש מקצוע בעל רישיון שנמצא בפיקוח של רשות שוק ההון, ולא ייעשה בו שימוש מעבר לכך.

הראלהפניקסמגדלמנורה מבטחיםכלל ביטוחאיילוןהכשרה
לאיזה כיסויים בחברות הביטוח ניתן להתקבל ללא הצהרת בריאות וללא החרגות?כתבי שירות הנמכרים בצמוד לביטוחי הבריאות – רופא מלווה אישי, רפואה אישית אונליין, אבחון מהיר, רפואה משלימה, ביקור רופא בביתצירוף תינוק שנולד ללא הצהרת בריאות ולתכניות הבריאות בהן הוריו היו מבוטחים בזמן הלידה, תוך 60 ימים מהלידה (כפוף לתקופת אכשרה ותנאים הכלליים לתכניות הבריאות). בהתפתחות הילד – צירוף ללא הצהרות בריאות. כתבי שירות ללא הצהרת בריאותנספח אמבולטורי, כתב שירות רפואה משלימה, כתב שירות ייעוץ אונליין, כתב שירות קונסיליום וכתב שירות אבחון מהיר ושירותים בעת אשפוזכל כתבי השירות ללא יוצא מן הכלל. נספח טופ לילד.כתב שירות רופא מומחה און ליין. כתב שירות אבחון ישיר, כתב שירות רפואה משלימה, כתב שירות ליווי אישי פלוס נספח חמ"ל בר גפןללא חיתום: נספח אמבולטורי, כתב שירות רפואה משלימה, כתב שירות אבחון מהיר, כתב שירות Online, נספח אבחונים וטיפולים להתפתחות הילד.אבחון מהיר, רופא מומחה דיגיטלי, ליווי רפואי אישי פרימיום
האם קנאביס מכוסה בביטוחים הפרטיים?אין, קנאביס קיים במסגרת נספח טיפולים פרימיום.בכיסוי הבסיס: תכשירי מזון רפואי ו/או ויטמנים ו/או מינרלים (בשילוב טיפול תרופתי) בתרופות אקטסרה: כיסוי לקנאביס רפואי לטיפול במחלה ו/או הקלה בתסמינים הנובעים ממחלה – 1,000 ₪ לחודש ועד 30,000 ₪ (השתתפות עצמית 100 ש"ח) קיים.
כיסוי לתרופות מאושרות מבוססות קנאביס.
קיים כיסוי לויטמינים, קנאביס רפואי בהרחבה של תרופה בהתאמה אישית.איןקנאביס.אין
מה תאכלס ההשתתפות העצמית בכיסוי תרופות בחברות הביטוח?במקרה של תרופה שעלותה מעל 10,000 ₪, לא תחול השתתפות עצמית. 400 ₪ עבור תרופה שאינה בסל הבריאות, 800 ₪ עבור תרופות אוף לייבל.ללא השתתפות עצמית לתרופות למחלת הסרטן. 300 ₪ השתתפות עצמית לתרופות שעלותן החודשית עד 5,000 ₪ (בהוספת כיסוי "תרופות אקסטרה" – 300 ₪ השתתפות עצמית לתרופות שעלותן החודשית רק עד 1,000 ₪ בלבד). תרופה גנרית- 20% השתתפות עצמית.התכנית אינה כוללת השתתפות עצמית. תרופות (תרופה שאינה כלולה בסל שירותי הבריאות, תרופה הכלולה בסל שירותי הבריאות, תרופה שהוגדרה כאוף לייבל, תרופה יתומה) שעלותן מעל 300 ₪ יכוסו במלואן מהשקל הראשון.300 ₪ למקרה ביטוח לחודש, אין השתתפות עצמית בגין תרופה לטיפול במחלת הסרטן. השתתפות עצמית ללא שינוי גם כשקיימת תרופה חליפית/גנרית בסל.300 ₪ לכל תרופה שעלותה נמוכה מ-600 ₪. ללא הבדל אם קיימת חליפית/גנרית.350 ₪ למרשם חודשי לתרופה. 800 ₪ לתרופות מיוחדות שאושרו בסעיף 29ג' (א') תרופאה אונקולוגית – המטואונקולוגית – ללא השתתפות עצמית.תרופות שאינן בסל הבריאות או שהבוויתה שונה במקרה שעלות התרופה החודשית מעל 600 ₪ - ללא השתתפות עצמית. תרופה שעלותה נמוכה מ-600 ₪ השתתפות עצמית של 300 ₪ למרשם לחודש (למעט תרופות אוף לייבל 600 ₪ למרשם לחודש).