אבל אמונה וערכים זה לא מספיק. בישראל קיימת חובה לבטח כל תלמיד בביטוח תאונות אישיות, למקרה שחלילה ייפצע או ייפגע במהלך פעילות בית הספר. בכתבה זו נפרט איזה ביטוח מקבל כל תלמיד, מי משלם על הביטוח, אילו כיסויים כלולים בו ובאילו חלקים של שנת הלימודים הוא תקף.
חובת ביטוח תאונות אישיות לתלמידים
לפי תיקון 20 לחוק לימוד חובה (תש"ט 1949) סעיף 6 (ד1) – כל תלמיד במערכת החינוך הישראלית שתחת חקיקה זכאי לחינוך חינם – חייב להיות מבוטח בפוליסת ביטוח תאונות אישיות. מטבע הדברים, לא ניתן לבקש מההורים לשלם עבור הביטוח הזה, שכן יש מי שאינם יכולים להרשות לעצמם, ויש מי שיוותרו מכיוון שהמשפחה מבוטחת תחת פוליסה אחרת.
כך או אחרת, המדינה קבעה בחוק שמי שירכוש את הביטוח הוא רשות החינוך המקומית שתחתיה רשום המוסד הלימודי של התלמיד. לפי החוק, החברה המבטחת את התלמידים באותה רשות תיבחר במכרז תקופתי, על בסיס הצעות מחיר, דמי ביטוח אחידים ומגבלות על עמלות לסוכנים.
כך, לכל תלמיד יש ביטוח תאונות אישיות מובטח על ידי הרשות המקומית לאורך כל שנותיו במערכת החינוך. כלומר, עבור ההורים אין צורך לבצע פעולה אקטיבית ואין צורך לרכוש פוליסת ביטוח תאונות אישיות נפרד.
מהו ביטוח תאונות אישיות?
ביטוח תאונות אישיות הוא מוצר שבא לכסות מצב שבו המבוטח חווה תאונה, ובעקבותיה הוא מאבד הכנסה, נאלץ להוציא כסף על טיפולים רפואיים, סובל מנכות או אף נפטר.
התאונות שמכוסות בביטוח תאונות אישיות הן אלה שאינן עונות על הגדרה של תאונות עבודה או תאונות דרכים. גם מחלה, אפילו אם היא גורמת לנזק חיצוני כמו צליעה או עיוורון, לא תיחשב כתאונה אישית לצורכי ביטוח. כל חברת ביטוח שמוכרת ביטוח תאונות אישיות מגדירה באופן מעט שונה את מהותה של תאונה אישית, אך כמעט בכל הפוליסות תופיע ההגדרה כדלקמן:
"תאונה היא חבלה גופנית שנגרמה עקב הפעלת כוח פיזי, כתוצאה מאירוע פתאומי, חד-פעמי ושאינו צפוי מראש, הנגרם במישרין על ידי גורם חיצוני וגלוי לעין ואשר מהווה את הסיבה היחידה, הישירה והמיידית לאחד מהכיסויים שקיימים, ללא תלות בכל סיבה אחרת"
מה מכסה ביטוח תאונות אישיות לתלמידים?
הורה של תלמיד שהשתתף בפעילות רשמית של בית הספר – טיול שנתי, ליווי, סיוע בהפקת אירועים – פוליסת התאונות האישיות של התלמיד תחול גם עליו.
כפי שצוין, ביטוח תאונות אישיות יוגבל למקרים שעונים להגדרה שכתובה מעלה. הביטוח יעניק למבוטח סכומי פיצוי במקרה של פגיעה מתאונה, פיצויים במקרים של נכות זמנית או קבועה, ואף מענק חד-פעמי בעקבות מוות, חלילה, שנגרם בתאונה.
כיצד מורכב הביטוח?
- סכום הבסיס שעל פיו מחושבים תגמולי ביטוח תאונות אישיות לתלמידים הוא כ-395 אלף שקלים.
- פיצוי הנוגע לנכות חלקית קבועה יינתן רק במקרים של 5% נכות ויותר, ובמקרים של 80% נכות ויותר יתווסף מענק נוסף על סכום הבסיס – בשיעור של כ-50% מסכומי התגמול.
- במקרה של נכות זמנית המונעת מן התלמיד להגיע לבית הספר – התלמיד יפוצה בסכום של 210 שקלים על כל יום היעדרות. זאת, בתנאי שההיעדרות נמשכת יותר מ-55 ימים ברציפות, ולא יותר מ-6 חודשים סך הכל.
- במקרה של אשפוז בבית חולים, יתווסף סכום פיצוי יומי של 50% מהסכום היומי להיעדרות, כלומר כ-105 שקלים נוספים לכל יום אשפוז.
- הפוליסה תפצה את משפחת התלמיד על הוצאות רפואיות עקב התאונה: 10% מהחשבונות הרפואיים, או 10% מסכום התגמול (לפי הסכום הנמוך).
- הביטוח תקף בכל ימי השנה, ולא רק בעת שמתקיימים לימודים.
חשוב לדעת!
- הפעלת ביטוח התאונות האישיות לתלמידים אינה תלויה בשאלת האשמה בתאונה. גם תלמיד שנפגע בתאונה "באשמתו", יהי זכאי לכלל הפיצויים על פי תנאי הפוליסה.
- ניתן לקבל פיצויים מכמה ביטוחים, במקביל לקבלת הפיצוי מביטוח התאונות האישיות של בית הספר. כך, מי שמחזיק בביטוח בריאות פרטי או ביטוח תאונות אישיות חיצוני, יוכל לנצל את קופת הפיצויים מכמה פוליסות במקביל.
- קבלת פיצויים מהביטוח אינה מונעת מהורי התלמיד לתבוע תביעת נזיקין מול הגורם שעשוי להיות אחראי לתאונה – בית הספר, נהג אוטובוס, תלמיד אחר או כל גורם אחר. אין מניעה לקבל כספי פיצויים שיפסקו לטובת התלמיד.