לרוב המוחלט של העובדים והמפרנסים במדינת ישראל יש ביטוח חיים. בין אם הוא נרכש כמוצר נפרד העומד בפני עצמו, ובין אם הוא מתקיים כביטוח שאירים בקרן הפנסיה – רובנו מבוטחים בביטוח חיים. למה? ביטוח חיים הוא אמנם מוצר ביטוחי "קטן" וזול, אך החשיבות שלו במערך פיננסי היא גדולה. זהו המנגנון שדואג לחוסך ולמשפחתו במצבים של מחלה או נכות המונעות ממנו לעבוד, או של מות החוסך חלילה. מה שרובנו פחות מודעים אליו, הוא שאנחנו זכאים להחזר מס בגין התשלומים שלנו לביטוח החיים.
כמו הטבות מס רבות, רבים מקרב הציבור אינם מכירים את האפשרות לקבל זיכוי מס על תשלומי ביטוח החיים. בכתבה זו נסקור את המנגנון, נסביר כיצד הוא עובד, נפרט מי זכאי ונציין אילו סוגים של ביטוחי חיים נכללים תחת הטבת המס.
התשלומים לביטוח חיים
כשמדברים על ביטוח חיים בהקשר של החזרי מס, מתכוונים לביטוח חיים מסוג ריסק. אותן הטבות מס כפי שהוגדרו בסעיף 45(א) לפקודת מס הכנסה, חלות גם על הפקדות לפוליסת חיסכון או קופת גמל. גם התשלומים לביטוח החיים שרוכשים עבור משכנתא (שבו הבנק הוא המוטב), יכולים להיות זכאים להחזר המס.
ביטוח חיים ריסק הוא ביטוח שנרכש באופן נפרד מקרן הפנסיה או מביטוח המנהלים, והוא מתבסס על הפקדות חודשיות, וקבלת סכום פיצוי קבוע מראש במקרה של מות המבוטח. כלומר, בעת רכישת הפוליסה, המבוטח קובע סכום פיצוי שאותו ירצה שמשפחתו תקבל במקרה של מותו או של אובדן יכולתו לעבוד. בהתאם לאותו סכום פיצוי רצוי – ובשקלול נתונים כמו גיל, מין, מצב בריאותי, סוג תעסוקה וכדומה – נקבע מחיר הפרמיה החודשית.
החזר המס על ביטוח החיים
שימו לב – רבים מבוטחים בביטוח חיים מטעם מקום העבודה. במקרים אלה, התשלומים לביטוח החיים מנוכים ישירות מהשכר. חשוב מכך – גם הזכאות להתקזזות במס מתממשת כבר בתוך תלוש השכר, כלומר, אין צורך לשכיר שמקבל ביטוח חיים מהעבודה לבצע פעולה כלשהי כדי לממש את זכאותו להחזר מס. עם זאת, ניתן להחזיק בכפל ביטוחי חיים ולקבל פיצויים מכולם במידה והחוסך נפטר, ולכן רבים מחזיקים כמה ביטוחי חיים, שחלקם אינם בהכרח נגבים היישר מהשכר.
מי שיש ברשותו ביטוח חיים נפרד – כמוצר בודד, כהשלמה לקופת גמל או כחלק מנטילת משכנתא – יוכל לבקש החזר בס בגינו.
מדינת ישראל מאפשרת למי שמפקיד לביטוח חיים סכומים חודשיים באופן שפורט מעלה, לקבל החזר מס בשיעור של 25% מההפקדות, עד לתקרה שנתית של 34 אלף שקלים (נכון ל-2023). כלומר, החוסך יוכל להזדכות על עד כ-8.5 אלף שקל בהפקדות לביטוחי החיים שלו מדי שנה מול רשות המסים.
איך מבקשים את החזר המס?
אם כן, בכל נושאי תשלום מסים והחזרים על רכיבים בתלוש השכר, מטפלת מחלקת השכר. במידה ואתם זכאים להחזר המס כפי שפורט מעלה, הרי שאתם אלה שאמורים לטפל בתהליך בעצמכם, שכן הביטוח נרכש מחוץ לשכר.
על מנת לעשות זאת, נצטרך להצטייד בטופס 106 מהמעסיק, המהווה אישור ופירוט של המשכורת וניכוי המס. בנוסף, נמלא את טופס 135, טופס בקשה להחזר מס. במקביל, נבקש מחברת הביטוח שבה קיימת פוליסת הריסק שלנו תדפיס של כלל ההפקדות שבוצעו במשך השנה. עם המסמכים הללו ניגשים לפקיד השומה המקומי במס הכנסה – נכון ל-2023 לא ניתן להגיש בקשה זו באתר רשות המסים.
חשוב לדעת!
- ניתן לבקש החזר מס בגין הפקדות לביטוח חיים באופן רטרו-אקטיבי, עד 6 שנים אחורה.
- גם במצב כזה, חייבים להגיש בקשת החזר לכל שנה מהשנים הללו בנפרד.
- עבור מי שבמשק ביתו יש כמה ביטוחי חיים, חשוב להגיש בקשה להחזר עובר כל אחד מהם. הדבר יכול להצטבר לסכומים משמעותיים מדי שנה.
סיכום
עצמאים ושכירים שרוכשים ביטוח חיים מעבר למה שמעניק להם המעסיק, זכאים להחזרי מס שנתיים בעבור ההפקדות לביטוח. חשוב לבצע את הבקשה להחזר מדי שנה, ולא לתת לשנים להצטבר, מכיוון שכך או אחרת כל שנה תדרוש הגשה נפרדת. מכיוון שמדובר בהליך ביורוקרטי מעט מסורבל, ניתן להיעזר באיש מקצוע – רואה חשבון או סוכן ביטוח – על מנת לבצע את התהליך באופן חלק.