לא משנה כמה אתם אוהבים את הכלב שלכם וסומכים עליו בעיניים עצומות – ההיסטוריה מוכיחה שפשוט אף פעם אי אפשר לדעת מתי הוא חלילה יינשך אדם. גם כלבים שאינם אגרסיביים כלל ועיקר, יכולים לתקוף בנשיכה אדם זר או מוכר, כשהם אינם קוראים את הסיטואציה נכון, חשים מאוימים או מאבדים שליטה. יותר מכך, גם ריצה וקפיצות יכולים לפגוע באדם אחר, כשהכלב פוגע בו וגורם למעידתו למשל.
עבור מקרים כאלה קיים סעיף ביטוחי בפוליסות של ביטוח חיות מחמד, שמכסה מבחינה כספית במידה כזו או אחרת את האחריות שנושא בעלי הכלב על הזנק שנגרם לאדם אחר על ידי כלבו. זהו ביטוח צד ג' לכלבים, והוא חשוב במיוחד בימינו. הסיבה היא שעקב מקרי נשיכה רבים במרחב הציבורי, המחוקק הפך לפשוטה בהרבה את היכולת של הנפגע לתבוע ולזכות בתביעת נזיקין את בעלי הכלב הנושך.
רשלנות ונזיקין
מדוע חשוב להחזיק בביטוח צד ג' לכלב? כלב יכול לפגוע פיזית בצד שלישי – עובר אורח, בן משפחה, עובד בעסק, דוג-ווקר וכן הלאה – ואותו נפגע יכול לתבוע את בעלי הכלב תביעת נזיקין. בתביעת הנזיקין יידרש בעל הכלב לשלם לנפגע על טיפולים רפואיים, פסיכולוגיים והוצאות אחרות שנגרמו עקב הפגיעה. הטענה שתעמוד בבסיס התביעה תהיה רשלנות מצד בעל הכלב.
בשדה המשפטי, כדי לזכות בתביעה המבוססת על רשלנות, צריך להוכיח התרשלות מצד הנתבע, כלומר, מחדל בהתנהגותו שהוביל לפגיעה; וכן את קיומה של חובה לזהירות מהצד של הנתבע; וכן קשר סיבתי בין ההתרשלות שבה נקט הנתבע לבין הנזק שנגרם.
ואולם, המחוקק החיל תיקון לפקודת הנזיקין, שמוריד את הצורך הלכה למעשה לבסס קשר בין התרשלות בעל הכלב לבין הפגיעה. בחלק "סימן ד'1: היזק על-ידי כלב" סעיף 41א בפקודה, מצוין כי בעל הכלב יהיה נחשב לאחראי מבחינה נזיקית לצד השלישי, גם אם לא היתה התרשלות מצדו:
"בתובענה בשל נזק לגוף שנגרם על ידי כלב, חייב בעליו של הכלב או מי שמחזיק בכלב דרך קבע (להלן – הבעלים) לפצות את הניזוק, ואין נפקא מינה אם היתה או לא היתה התרשלות מצדו של הבעלים".
כל פגיעה שתיגרם לאדם או לרכוש על ידי הכלב, תיחשב באשמתו (למעט מקרים חריגים שנפרט בהמשך). לכן על בעל כלב לשקול בכובד ראש רכישה של ביטוח צד ג' לכלב.
מקרים שבהם בעלי הכלב אינו אחראי לפגיעת התקיפה
אם כן, ראינו עד כה שבעליהם של כלבים יהיו אחראים לתוצאות תקיפה מצד כלבם – בין אם הוא היה קשור ברצועה ובין אם לאו, עם מחסום לפה או בלי, בגינת הכלבים או בקניון. הנסיבות לא משנות בעיני המחוקק. ביטוח צד ג' לכלב יכסה עד סכום מסוים, בהתאם לפוליסה, את הוצאות המשפט ואת סכומי הפיצויים לצד הנפגע.
עם זאת, ישנם שלושה סוגי מקרים שבהם החוק מציין שהאשמה לא תוכל להיות מוטלת על בעל הכלב:
- התגרות של הניזוק בכלב. במידה והאדם הנפגע התגרה בכלב, העמיד אותו במצב שבו בוא חש מאוים בכוונה תחילה או גרם במודע להתנהגות הגנתית-אגרסיבית מצד הכלב, הוא לא יוכל לתבוע נזיקין מבעלי הכלב.
- תקיפת הניזוק את הבעלים, את בן זוגו, הורו או ילדו. אם האירוע החל בכך שהאדם שנפגע מן הכלב תקף בצורה כזו או אחרת את בעל הכלב או בני משפחתו, הוא לא יוכל לתבוע נזיקין מבעלי הכלב.
- הסגת גבול של הניזוק במקרקעין של הבעלים. מצב שבו אדם נכנס לשטחו הפרטי של אחר, לביתו או לבית העסק שלו תוך השגת גבול. הכלב שנמצא במקום גורם למשיג הגבול נזק – הנפגע לא יוכל לתבוע נזיקין מבעלי הכלב.
אילו כלבים לא יכולים להיות מבטחים?
ישנם גזעי כלבים מסוימים שמוגדרים על ידי המדינה כגזעים מסוכנים, ולכן חברות הביטוח אינן מסכימות לבטח אותם. מדובר בצמצום הסיכון מצד החברה, שכן כלבים מגזע זה מועדים ביתר שאת לגרימת נזק לצד שלישי. בין הגזעים הללו ניתן למנות כלבי אמסטף, דוברמן, רוטוויילר, בול טרייר, סטפנרדשייר, דוגו ארגנטינו, פיטבול, רועה תורכי, רועה קווקזי, פילה ברזילרו וטוסה.
סיכום
ביטוח צד ג' לכלב יכול לתת לבעליו את היכולת להסתובב עמו ברחוב בראש שקט, בידיעה שגם במקרה החריג ביותר, גם הוא וגם כלבו מכוסים מבחינה כספית. רובנו לא רוצים להאמין שהכלב שלנו יכול לתקוף או לפגוע, אך הניסיון מלמד שזה יכול לקרות לכל אחד. במציאות שבה כל פגיעה כזו נחשבת אוטומטית לחובתו של בעל הכלב – רכישת ביטוח צד ג' היא החלטה חשובה.