איך דואגים באופן שוטף לבריאות של בעלי החיים שלנו? עבורנו, כאזרחי מדינת ישראל, יש כמה רמות של מערכות בריאות, שדואגות לכך שכלל הטיפולים השוטפים והמיוחדים שלהם אנו שקוקים – יהיו זמינים עבורנו. כך, ישנה מערכת הבריאות הציבורית (קופות חולים) ומערכת בריאות פרטית. האם הדבר זהה עבור בעלי החיים שברשותנו?
אז כמובן שיש "מערכת בריאות" פרטית לבעלי חיים – כלומר, ישנם מאות וטרינרים בישראל, וקבלת שירות בכל אחת מהמרפאות שלהם תיחשב לטיפול פרטי. אך האם יש דבר כזה קופת חולים לכלבים/בעלי חיים? ואם כן, איך זה עובד? במאמר זה נסקור את הדרכים להשיג כיסוי רפואי שוטף בתשלום אחיד עבור בעלי החיים שלנו.
ראשית, התשובה לשאלה – מה זה קופת חולים לכלבים – היא שבאופן רשמי אין כזה דבר בישראל. עם זאת, ישנם שני מודלים שיכולים לענות על הצורך הרפואי עבור חיות מחמד, שדומים בהתנהלותם לקופת חולים לכלבים וחתולים.
מנוי שנתי אצל הווטרינר
ראשית, מרפאות וטרנריות גדולות ובינוניות פרטיות מציעות לעתים מנוי שנתי, שמספק שירותי בריאות שוטפים ובעתות חירום תחת מחיר אחיד. במובן זה, המודל דומה לקופת חולים שכן הוא מאפשר גישה חינמית או כמעט חינמית לשירותי רפואה שגרתיים עבור חיות המחמד, וטיפולים מסובסדים לחיות במצבים חריגים.
המרפאות האלה מציעות מנויים בדרגות שונות ובמחירים בהתאם לסוג חיית המחמד, לגזע ולגיל. תוכניות אלה כוללות בדרך כלל את כלל הטיפולים השוטפים לבעל החיים – בדיקות רופא שוטפות ללא תשלום נוסף מעבר לתשלום החודשי; חיסונים וטיפולי מנע; רופאים תורנים בשעת חירום בתשלום בהנחה; וסבסוד לטיפולים מורכבים, ניתוחים ואשפוזים.
ביטוח בריאות לחיות מחמד
אפשרות נוספת לרכישת כיסוי מתמשך עבור בריאות בעל החיים שלנו הוא הצטיידות בביטוח בריאות לבעלי חיים. ביטוח בריאות לחיות מחמד הוא כנראה המודל הקרוב יותר למה שאנו מכירים כקופת חולים, אך עדיין, הוא אינו מתפקד לחלוטין כמו קופת חולים לכלבים. אחד ההבדלים המשמעותיים הוא שהביטוח אינו מסובסד בכספי המדינה, ולכן על פניו הוא דומה יותר לביטוח בריאות פרטי.
ביטוח חיות מחמד הינו מוצר ביטוחי שמטרתו לתת הגנה כספית כוללת עבור ההוצאות הקשורות בגידול החיה. את ההוצאות הקשורות לבעלי החיים הביתיים שלנו, ניתן לחלק ל-3 קטגוריות:
- הוצאות בסיס: טיפולים שנתיים ותקופתיים שכל חיית מחמד חייבת לעבור, למשל חיסוני החובה, ביקורים אצל הווטרינר ורכישת מוצרים כמו קרם דוחה פשפשים.
- הוצאות חד-פעמיות: כל הוצאה בריאותית הקשורה לכלב או לחתול, שאינה צפויה, כולל כל הוצאה שקשורה בפציעה או מחלה של החיה. למעשה, ביטוח חיות מחמד קיים עבור קטגוריה זו, שכן אירוע כזה ידרוש הוצאות חריגות שיכולות להכביד על בעלי החיה, וגם מנוי אצל הווטרינר לא יכסה את העלויות האלה.
- הוצאות עבור צד ג': חיית המחמד שלנו יכולה ליצור נזק לרכוש או בריאות של אדם אחר – נשיכה, שריטה או פגיעה. ביטוח חיות מחמד צד ג' יכסה כל נזק שחיית המחמד גרמה לאדם או גוף אחר.
ישנן כמה חברות ביטוח ומרפאות לחיות מחמד שמציעות תוכניות ביטוח. בין היתר ניתן למנות את ביטוח בעלי החיים של מרפאט (המתפקדת כמעין קופת חולים לחיות); של חיותא (סוכנות ביטוח ייעודית סוכנות מבית מנורה מבטחים); וכן ביטוח חיות המחמד של ליברה ושל חברת הפניקס.
לסיכום
במקום למצוא פתרון זמני בכל פעם שצריכים חיסון, ביקור אצל הווטרינר או טיפול במצב חירום – בעלים רבים של כלבים וחתולים מוצאים תועלת ברכישת מנוי אצל הווטרינר או ברכישת פוליסת ביטוח לבעל החיים. מצב כזה מעניק "ראש שקט" לבעלים, שתמיד יודע שרבים מהטיפולים השוטפים מכוסים על די תשלום של דמי מנוי או פרמיה שנתיים.